Letošní sedmdesátý

16. září 2017 v 14:15 | Jarka
Toto je letošní sedmdesátý článek. No, to není věru moc. Rozpačitý
K jeho napsání mě vyprovokovala paní "holubová" na hnízdě před naším balkonem. Holubovi si totiž usmysleli, že si založí rodinu bez ohledu na to, že se blíží podzim. Zatím to vypadá, že se s chladnějším a deštivým počasím dobře perou. Vajíčka jsou vysezená a holoubátka na světě. Fotila jsem přes sklo a za pošmourného dne.


Ještě přidám fotku našeho oběda. Nechala jsem se inspirovat Maruškou-Fukčárinkou a v týdnu uvařila kapustu. Dělám ji přesně jako ona, protože mě to tak naučila manželova maminka. Fukčárinka měla ke kapustě pečené masíčko, my měli po vzoru maminky, gulášek. Tentokrát se mi jídlo asi hodně povedlo, protože manžel řekl, že je to výborné, jak od babičky. Menší porce je má, ta větší manžela.


Na víkend jsem pekla buchtu z "Hrníčkového kalendáře".


Mějte hezké, už skoro podzimní dny!

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Iris Iris | E-mail | Web | 16. září 2017 v 15:04 | Reagovat

Buchtu bych si dala, asi upeču taky nějakou :-D
Paní holubová holt na počasí kašle :D

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 16. září 2017 v 17:01 | Reagovat

makové kopečky!!!!!!!!!! :-P

3 Miloslava Miloslava | Web | 16. září 2017 v 17:03 | Reagovat

Tak v Táboře už nejsem,tak nemohu ochutnat,ale určitě ji zkusím,hned ti ďobnu receptík...hezkou neděli... :-)  :-)

4 Jarka Jarka | Web | 16. září 2017 v 18:19 | Reagovat

[1]: Zrovna teď u nás protivně prší a lepší už to asi nebude, snad se jí podaří ta mláďata ve zdraví vyvést z hnízda. :-)

[2]: Mák já můžu, mám ho ráda od dětství. :-P

[3]: Receptík není moc dobře čitelný, neměla jsem ho dávat do koláže...

5 Iris Iris | E-mail | Web | 16. září 2017 v 19:23 | Reagovat

[4]: Zima není, tak určitě ano ;-)

6 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 16. září 2017 v 19:55 | Reagovat

Jaruško,opět se potvrdilo, že láska kvete v každém věku. No v případě holubů v každém ročním období :-)A nebo panu holubovi uklouzli nohy :-(  :-D Každopádně máš objekt na pozorování a focení, to každý nemá. :-)
Kapustu s guláškem :-?Nakonec jsem přizvala mého muže k nakouknutí, ten sdělil, že jó O_O  :-)a doadal, no může to být taky bašta!!!Proč ne :-), ovšem já dávám palec nahoru buchtě s mákem, já bych si dala s kokosem namísto máku. Každopádně jste měli samé dobroty. :-)

7 Jana Jana | E-mail | Web | 16. září 2017 v 22:22 | Reagovat

Buchtičku si ukládám,protože vypadá moc dobře a vlastně i ta kapusta je zajímavá.Určitě vyzkouším obojí.

8 Luďka Luďka | Web | 16. září 2017 v 23:41 | Reagovat

Holubi jsou otužilí asi nepočítali s tím, že bude tak brzy zima..Měli jste zajímavou kombinaci oběda ale určitě to bylo dobré proč né! :-D

9 děda tik tak děda tik tak | Web | 17. září 2017 v 13:52 | Reagovat

Paní holubová to má snad dobře spočítané a o přikrmování se moc starat nemusí, když ví, že ji stále sleduješ. :-D  :-)

10 Hanka Hanka | 17. září 2017 v 14:43 | Reagovat

Jó, holubi ... v mnoha městech sledováni a hubeni, někdy se mi to zdá až přehnané, takže s těmi holuby to moc valně nevidím. K tomu jídlu: Kapusta asi na našem jídelníčku moc často nebývá, takže je třeba ji občas uvařit. Znám ji už od babičky, ovšem s gulášem - to jsem ještě neslyšela. Maková buchta je zajímavá, hlavně rychlá záležitost. Já jsem zrovna na víkend upekla kynutou bábovku s makovou náplní, je sice pracnější, ale přítel prohlásil, že lepší bábovku nejedl. Já také mák nejdříve povařím v mléce, dám tam uvedené suroviny, ale na náplň do bábovky ještě vrchovatou lžíci povidel, lžíci rumu, omyté rozinky a nastrouhané máslové sušenky, aby to nebylo příliš řídké. Výsledek stojí za to :-P . Tvůj recept je vidět dobře, ale mi připadá jedno vajíčko málo, osobně bych dala raději 2-3, udělala bych sníh z bílků, aby to těsto bylo nadýchanější. :-)  :D

11 Ema Ema | E-mail | Web | 17. září 2017 v 14:43 | Reagovat

Maminka holubová jakoby se s holoubátkem mazlila. :-)
Mňamku bych ochutnala. :-)

12 vik vik | E-mail | Web | 17. září 2017 v 16:42 | Reagovat

K tomu hezkému výročí gratuluju ;-) Tobě se zdá 70 článků za rok málo ? Já na takové číslo potřebuju aspoň tři roky :D Hele, ten gulášek s kelem nevypadá vůbec špatně. Nezůstalo třeba ? Že bych jako tento... ochutnal :-P Já teda na guláš normálka nejsem (vyjma bramborového s kabanosem), ale todleto vypadá fakt skvostně. Škoda, že blog neumí přenášet vůně. :D

13 Intuice Intuice | E-mail | Web | 18. září 2017 v 6:27 | Reagovat

Máte pěkné pokoukáníčko. :-) Buchtu makovou neznám a tu kapustu s gulášem taky ne. :-)

14 Jarka Jarka | Web | 18. září 2017 v 8:50 | Reagovat

[6]: Ta kokosová obměna na buchtu zní zajímavě jen nevím, čím ten kokos spojit, aby udělal hmotu, jako ten mák a daly se z něj tvořit kopičky. :-P

[7]: U té buchty je otrava, že se musí vařit ten mák, ale pak to jde ráz na ráz. ;-)

[8]: Holubi zahnízdili ještě za slušného počasí, teď si ovšem ožívají nepohody...

[9]: Jen doufám, že si neoblíbí náš balkon a nebudou na něm otravovat přes zimu. Stačí, že to dělají hrdličky. ???  :-)

15 Jarka Jarka | Web | 18. září 2017 v 8:57 | Reagovat

[10]: Taky jsem Hani, při vaření toho máku myslela na povidla i na ten rumík, ale pak jsem se raději držela receptu. Stejně jsem rum ještě nekoupila, ten se u nás uplatní jen na vánoční pečení a pak popřípadě do horkého čaje po zmrzlé procházce. :-D

[11]: Emi, ona ho krmila. Holoubátko jí ponoukalo, aby sklonila hlavu a pak jí šmějdilo v zobáku. Nevím, jak se krmí holoubata, ale připadá mi to jako z volete. ;-)

[12]: Článků mi připadá málo. Kde jsou ty doby, kdy jsem nový přidávala každý den. :-D A ten guláš byl fakt dobrý. Měla jsem koupené naložené maso na gril a tak byl gulášek výborně dochucený. Tak já to neumím.

[13]: Ta kapusta je zvláštní kombinace. Také jsem se poprvé divila, ale je to dobré. :-P

16 Janah Janah | Web | 18. září 2017 v 12:50 | Reagovat

70! článků jenom letos. Koukám, že konkurovat ti rozhodně nemůžu :-). Ty máš holubovi, já tu mám stračí rodinku, co se rozhodla, že nebudou konvenční a pořídí si mládě na podzim.Po ránu jsou mi hrozně protivní, protože se od 6 ráno snaží toho svého jedináčka umravňovat, a mne pravidelně vzbudí :-?

17 Lucie Lucie | Web | 18. září 2017 v 14:43 | Reagovat

Jaruško kapustu bych si asi nedala, já vůbec moc dušenou zeleninu nemusím, kromě zelí, to zbožňuji. :-) Jasně, že každý má jiné chutě a chutná mu něco jiného... :-) Ale gulášek vypadá parádně, ten já můžu! A hrníčková buchta? No mňam, sladkého bych mohla jíst kila! :-D  :-D :-)
Holoubátkům ať se na světě hezky daří! :-)

18 Evil Evil | Web | 18. září 2017 v 21:28 | Reagovat

Jaruško, celý řady máš na ulozto.cz :-)

19 Oli Oli | Web | 19. září 2017 v 6:44 | Reagovat

Holubovi na počasí zřejmě nehledí. Vyfotila jsi je parádně. :-)
Kapusta ke guláši je trochu zvláštní kombinace. To vidím prvně. :-)
Hezký podzim.

20 Jarka Jarka | Web | 19. září 2017 v 9:11 | Reagovat

[16]: Straky jsou horší sousedi, ty nepříjemně vřeští, ale jinak je to krásný pták. ;-)  :-D

[17]: Buchta měla úspěch, ale já přišla na to, že jí nemůžu sníst moc najednou. Ten mák je asi hodně tučný, či co, prostě mě po té buchtě pálí žáha. :-?  :-)

[18]: Díky za odkaz. Už jsem tam byla a zkusila vyhledávání a "Trůny" jsem našla. ;-)

[19]: Lépe řečeno guláš ke kapustě. V hlavní roli je tady ta kapusta. :-P

21 Hanka Hanka | 19. září 2017 v 11:48 | Reagovat

[20]: Ad 17: Jaruško, jestli tedy mohu vyjádřit svůj názor, já bych se toho receptu tak nedržela. Už jsem napsala, že bych přidala vajíčko. A s tím mákem? Mně to hned při prvním čtení napadlo, že je toho máku možná moc, když se to dává jako kopečky. To by chtělo mák zvážit než měřit na hrníčky. Jen pro srovnání: Já kupuji sáček mletého máku a je ho tam 20 dkg. Tato dávka bohatě stačí do kynuté bábovky z 50 dkg mouky. Dělám to do velké formy, bábovka je pak velká a nádivky je fakt dost. Příště schválně zkusím obsah sáčku naměřit na hrníčky, ale myslím, že do hrnku se toho vejde více. A pokud tě po jiných buchtách žáha nepálí a v tomto případě ano, to zavinil ten mák, to je jasné. ???  :-)

22 Jarka Jarka | Web | 19. září 2017 v 12:13 | Reagovat

[21]: Hani, také jsem koupila mák mletý protože nemám mlýnek a do hrnečku (ono také záleží na velikosti hrnku, každý je trochu jiný) jsem to zkoušela nasypat a když se mi zdálo, že to odpovídá, tak jsem ten pytlík použila celý. Máš pravdu, že je v buchtě máku dost, ale já mám mák moc ráda, tak mi to nevadí. Kdyby mi stačil jeden kousek a necpala jsem se buchtou jak nezřízená, tak nemusím trpět následky. [:tired:]  :D

23 Jirka Jirka | E-mail | Web | 19. září 2017 v 15:41 | Reagovat

Sedmdesát článků není věru moc? Mít to já, považoval bych to za rekord. Mám ale co dělat abych se Ti počtem do konce roku aspoň trochu přiblížil. :-(

24 Miloš Miloš | Web | 19. září 2017 v 20:14 | Reagovat

70 článků je až dost, já je zvládám tak za 2 roky.

Takové články vzbuzují hlad a chutě :-).

25 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 19. září 2017 v 22:44 | Reagovat

Kapustu s gulášem jsem ještě nejedla, to tak třeba s knedlíkem, ale když jsem to nejedla neznamená, že to nemůže být výborné. Třeba špenát s výpečkama a knedlíkem chutná úplně jinak než s bramborem a vajíčkem.
Kapustu mám ráda a už dlouho jsem ji nedělala. Měla bych to napravit. Ale stejně jsou nejlepší ti holoubci. To máš prima, že můžeš rodinku takto sledovat. :-)

26 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 19. září 2017 v 23:01 | Reagovat

Kokosová náplň do buchet:
250 ml mléka  | 80 g cukru krupice  | 200 g kokosu  | 100 g prosaté strouhanky  | 20 g proslazené pomerančové kůry  | 20 g proslazené citrónové kůry :-)

27 Jarka Jarka | Web | 20. září 2017 v 9:38 | Reagovat

[23]: Jirko, první dva roky blogování jsem přidávala článek každý den, takže v porovná s tím hodně pokulhávám. 8-O

[24]: S tvými články je to Miloši, jiná záležitost. Takové obsažné s vyčerpávajícími informacemi, dají jinou fušku než těch mých pár vložených fotek. ;-)

[25]: S tou špenátovou variantou je to pravda, ale obojí je dobré a to asi platí i o jiných variacích s jídlem. Někomu chutná víc jedno a druhému zas to druhé a když člověk vaří každý den, tak se každý nápad do kuchyně hodí. :-)

[26]: Jů, děkuji za receptík. Příště jdu do kokosu! :-P

28 BethanyLav BethanyLav | E-mail | Web | 7. října 2017 v 16:23 | Reagovat
29 MirekC MirekC | Web | Úterý v 6:30 | Reagovat

Makové buchty mám rád, ale mým favoritem jsou "honzovky" s povidly.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama