Štěstí

27. února 2011 v 8:00 | Jarka
Nenechte se zmást tím nadpisem, nechci psát o štěstí jako takovém. Dnes mám jen v úmyslu vám ukázat, jakou jsem dostala buchtu.
Tedy ona to vlastně není buchta. Ten nadpis měl znít - Vatikánský chléb pro štěstí, ale zdálo se mi to pro titulek moc dlouhé. Od sestry jsem totiž dostala, malou mističku s těstem. A teď přijde to nejdůležitější. To těsto se nemělo dát hned na plech, ale bylo potřeba, o něj celý týden pečovat. Nemá cenu psát podrobný recept, protože ten základ, musíte právě od někoho dostat.
Toto je moje mistička.
Těsto se musí přendat do větší mísy a od pondělí do pátku, každý den něco přidat. Začíná se cukrem, v úterý se přidá mléko, další den polohrubá mouka atd., těsto na kredenci pod utěrkou, pěkně pracuje a nabývá na objemu. V sobotu těsto rozdělíte na 4 díly, 3 díly rozdáte a ten čtvrtý, už můžete upéci. Přidá se do něj olej, mouka, vejce, cukr, oříšky, skořice, rozinky, čokoláda a dvě nastrouhaná jablka. A hurá do trouby. Toto je výsledek.
Ten čerstvý chléb má přinést štěstí celé rodině a osobě, která ho pekla, splní všechna přání. Já zatím považuji za štěstí, že jsme všichni, kdo ten chléb jedl, přežili. Nedovedu vůbec odhadnout, jak ten základ dlouho štafetově putuje a co se v něm všechno děje za chemické procesy, i když bylo těsto trochu cítit kvasem, buchta byla vláčná a poživatelná.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Marie Marie | Web | 27. února 2011 v 8:10 | Reagovat

Jaruško, také jsem toto putující stále kvasící těsto dostala, ale na rozdíl od tebe jsem ho vylila. Raději jsem si ani nepředstavovala  kolik lidí už ho mělo v rukou. Nic proti lidem, ale příjde mi to značně nehygienické a to si o sobě myslím, že lecos snesu. Jseš odvážná. ;-)  :-D

2 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 27. února 2011 v 8:13 | Reagovat

Jaruško, v našich končinách se tohle těsto objevilo před několika roky, ale neměla jsem odvahu to vyzkoušet, navíc mi přišlo, že je s tím neúměrně moc práce. Jsi dobrá, žes to vyzkoušela. :-)

3 Jarka Jarka | Web | 27. února 2011 v 8:47 | Reagovat

[1]:Maruško tím, že jsem ho dostala od sestry jsem o hygieně nepřemýšlela, spíš jsem uvažovala o tom nepřerušeném, kvasícím procesu. ???

[2]: Evi, musím s pravdou ven. Já se s tím těstem nemordovala celý týden, ani bych nevěděla, koho mám těmi třemi vzniklými díly oblažit, ale hned jsem tu svojí část upekla. [:tired:]  :D

4 Romi Romi | Web | 27. února 2011 v 9:00 | Reagovat

Vypadá to jako nějaká buchta i dle ingrediencí:) Tak Jaruško ať vám to štěstí přinese ;-)

5 helena-b helena-b | Web | 27. února 2011 v 9:12 | Reagovat

Jaruško, doufám, že ti buchta to štěstí přinese, je ho zapotřebí. :-) Já ti navíc přeji pěknou, sluníčkovou, neděli. ;-)  :-P

6 MirekČ MirekČ | Web | 27. února 2011 v 9:31 | Reagovat

Chtěl jsem také říct, že to vypadá spíš jako perník. A to, že je v tom něco špatného bych se nebál. To by se snadno poznalo, kdyby se kvašení nějak zvrhlo. Buď by to úplně splasklo a bylo to "bez života" a pak by těsto nemělo objem nebo by to děsně smrdělo, pokud by se tam pomnožily máselné bakterie a vznikla kyselina mléčná...

7 MirekČ MirekČ | Web | 27. února 2011 v 9:34 | Reagovat

[3]: Tak, kdybych ho dostal, tak bych si s ním zase ten týden klidně pohrál, už jen tak z profesionální zvědavosti... ;-)

8 Jana Jana | Web | 27. února 2011 v 9:53 | Reagovat

Já bych to ten týden asi vydržela, protože jsem na takové pokusy jak dělaná, ale nevím, asi bych ho pak rozdala celé, asi bych se neodvážila to sníst... ;-)  :-)  :-D  :-D  :-D

9 Jarmila Jarmila | Web | 27. února 2011 v 10:30 | Reagovat

Tak já bych ho ani nechtěla. Nejsem zdatná pekařka a vůbec by mě nebavilo týden kolem toho rajtovat. Zaručeně bych zapomněla jeden den něco přidat. :-D
Jaruško, jsi dobrá, že jsi to vyzkoušela. 1*** :-)

10 Janah Janah | Web | 27. února 2011 v 11:13 | Reagovat

Myslím, že štěstí spočívá v tom, že přežijete. ;-) Také to není marné jako snaha o jakýsi druh "očkování" ;-)  :-D  

Taky mi tohle těsto bylo vnucováno před několika lety, ale odmítla jsem, když jsem zjistila, že jsem nejmíň 10. v řadě...

11 Naďa Naďa | Web | 27. února 2011 v 11:20 | Reagovat

S tou hygienou to nebude tak strašný, však se to peče, takže všechno škodlivé projde tepelnou úpravou. No, já bych to udělala stejně jako ty, popadla bych těsto a šup s tím do trouby :-) 8-)

12 Jarka Jarka | Web | 27. února 2011 v 11:26 | Reagovat

[4]: Romanko, máš pravdu, v podstatě to buchta byla, ten oficiální název moc neodpovídá. :-D

[5]: Helenko, nám se sluníčko začalo trochu schovávat, ale je skoro sedm supňů nad nulou. ;-)

[6]: Bez života to zaručeně nebylo, měla jsem naopak obavu, aby v tom toho života nebylo přespříliž. :-P

[8]: Jani, neříkej mi, že bys neochutnala. Pak se do toho přidávají samé dobré věci. :-D

[9]: Jarmilko, nejvíc to chutnalo manželovi, pravidelně si dával ke kávičce a mrzelo ho, když buchta došla. :D

[10]: Janah, měla jsem obavu, abychom si nezapříčinili nějakou srajdu, ale měli jsme štěstí, přežili jsme ve zdraví. :-P  :D

13 Jarka Jarka | Web | 27. února 2011 v 11:27 | Reagovat

[11]:To jsem ráda, že máš stejný názor, za ten hokus pokus to stálo. ;-)

14 mimi_tulipánová mimi_tulipánová | Web | 27. února 2011 v 12:00 | Reagovat

Poznám to. Pred mnohými rokmi som časť cesta dostala od susedy, od ktorej sme často dostali aj hotové koláče na zjedenie. Ale či som to robila ďalej, na to si už vôbec nepamätám. Je to určite minimálne 15 rokov. Nepamätám si ani, či som sa zamyslela nad tým, koľkými rukami to prešlo. Podľa mňa sa tam rukou nič nemiešalo. Keby sme takto nad všetkým uvažovali, nezjedli by sme chlieb a pečivo z obchodu, nezjedli by sme mäsové výrobky, kompóty, proste všetko, čo sa týka jedla a čoho sa dotkli cudzie ruky. Nakoniec ani jedlo v reštaurácii. Veľa šťastia želám aj tak! Ja som dnes piekla toto:
http://dorasart.blogspot.com/2011/02/black-and-white.html
Ešte som to neochutnala.

15 Majka Majka | Web | 27. února 2011 v 13:55 | Reagovat

Jaruš, tak tohle těsto jsem dostala ...je to už hodně let. A mě se to ještě povedlo. Pak jsem to rozdávala po vsi, ony už to skoro všechny ženský měly, byla potíž najít někoho :-) A jedný tý paní to za tři dny splesnivělo. Nevím, kde se stala chyba, jestli u mne, nebo u té paní.

16 Jarka Jarka | Web | 27. února 2011 v 14:12 | Reagovat

[14]:Jéminé, tak to doufám, že to moje těsto, nemělo patnáct let starý základ. Ale je už to fuk, buchta je snědená a žijem. :-D

[15]: Majko, je dost možné, že v našem městě tu buchu taky peklo víc lidí, teď budeme město plné štěstí a splněných přání. ;-)  :-)

17 Jana Jana | Web | 27. února 2011 v 14:25 | Reagovat

Taky jsme ji měli asi před měsícem.Jeden díl jsme udaly a na ty dva zbylé jsme trochu pozapomněly,takže jsem je po několika dnech doplnila moukou a vším možným co jsem doma našla a upekla.Až potom jsem si vzpomněla na cukr :-D ,ale i tak se to snědlo.Není to nic nového ,měla jsem to těsto už za svobodna.

18 Le fille Ash Le fille Ash | E-mail | Web | 27. února 2011 v 14:26 | Reagovat

To je hezké :-) Kdyby to opravdu fungovalo... No, raději nic. S těmi chemickými procesy máš pravdu :-D Kdo ví, co se tam děje. Ale je to milé. A vypadá to moc chutně (mňam!)

19 Iva Iva | Web | 27. února 2011 v 15:05 | Reagovat

Jaruško, o tomhle jsem slyšela asi před rokem. Je pěkné, že ses do toho pustila, hlavně, že to chutnalo a to štěstí to třeba přinese taky. :-)

20 pavel pavel | Web | 27. února 2011 v 17:23 | Reagovat

Jen se divím že ty jako protestantka věříš na štěstí od Vatikánu. :-D  :-P

21 Anna Anna | Web | 27. února 2011 v 17:34 | Reagovat

Týjo, no tak to koukám! Putovní buchta :-D Docela by mě zajímalo, jak to chutná. Ale ta myšlenka předávání je docela zajímavá :-)
Dobrý start do nového týdne, Jaruško!

22 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 27. února 2011 v 18:05 | Reagovat

Tak na mě by to nebylo,musela bych si to těsto sama připravit s dotyčným a hned bych pekla.Jinak nééé O_O

23 Jarka Jarka | Web | 27. února 2011 v 18:11 | Reagovat

[17]: No vidíš Jani a já se s tím setkala poprvé, ale vím, že i naposled, jedna ochutnávka stačila. :D

[18]: Trošičku z toho byl cítit kvásek, ale jinak to bylo vláčné a přitom lehké. ;-)

[19]: Mě, jako pekařce, by to dokonce mělo splnit každé přání. :-P

[20]: Sem si mohla myslet, že si rejpneš, ale co ty víš?! :-D

[21]: No tak trochu bych to chuťově přirovnala k perníku, asi díky té skořici. ;-)

24 Mirek T. Mirek T. | Web | 27. února 2011 v 18:11 | Reagovat

Kdyby to bylo 15 let staré putovní víno, tak bych asi neodolal, ale putovní buchta, ta se mnou nehne...

25 Jarka Jarka | Web | 27. února 2011 v 18:12 | Reagovat

[22]: No jo, ale jestli by taky potom zafungovalo to štěstí! Dám vědět, kolik štěstí přišlo na naši rodinu. :D

26 Jarka Jarka | Web | 27. února 2011 v 18:13 | Reagovat

[24]:Se mnou by zese nehlo to víno, ale buchtě nikdy neodolám. :-P

27 Mi-lada Mi-lada | Web | 27. února 2011 v 19:13 | Reagovat

Taky jsem už dostala, minule jsem upakla, tentokrát nad tím váhám. Kamarádka se mě nezeptala a nšchal mi to doma, když byl doma jen manžel.
Jaruš, myslím, že hygienicky je to v pořádku. Můj děděček byl pekař a říkal, že kvas takto pěstovali normálně na chleba. Polovinu použili a do druhé přisypali mouku a mléko a nechali dál kvasit. Takto měli kvas pořád připravený.

28 Lucerna Lucerna | Web | 27. února 2011 v 19:49 | Reagovat

neviem ako to chutilo, ale vypada to velmi chutne :-) pripada mi to ako jablkovy kolac, mnaam :-D

29 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 27. února 2011 v 19:57 | Reagovat

Pozor pozor!Vyhlášena soutěž o ryze český a hezký pojmenování seniorů!!! :-)

30 Jarka Jarka | Web | 27. února 2011 v 20:23 | Reagovat

[27]:Miládko, k té buchtě jsem dostala průvodní dopis s receptem a na konci se píše, že se může kdykoliv konzumovat, ale peče se jen jedinkrát v životě. Takže ty už sis svoje upekla. :-P

[28]: Lucerničko, docela to šlo, jak už jsem psala, chutnalo to trochu jako perník. ;-)

[29]: Maruško, musím potrápit hlavu, zatím mě nic kloudného, nenapadá. :-D

31 Mandragorra Mandragorra | Web | 27. února 2011 v 20:49 | Reagovat

Tak já to těsto i s návodem dostala nějak těsně po revoluci, ale tenkrát jsem bydlela ještě s rodiči a máma mi ho vyhodila :-? Takže já o své "štěstí" přišla a dnes bych se do toho asi už nepouštěl :-). Překvapilo mne, že to stále putuje po krajích českých a moravských . :-)

32 Mandragorra Mandragorra | Web | 27. února 2011 v 20:50 | Reagovat

[31]: oprava: nepouštěla :D

33 Shariony Shariony | 27. února 2011 v 21:05 | Reagovat

O takovém těstu slyším poprvé.. asi bych se ho bála vyzkoušet.. ale je to moc zajímavý nápad..:-)

34 Blanka Blanka | Web | 27. února 2011 v 21:17 | Reagovat

Ahoj Jaruš.
Tak o něčem podobném slyším poprvé.
Připadá mi to velice zajímavé,ale fakt nevím,jestli bych se nechala zlákat k vyzkoušení :-D

35 Jarka Jarka | Web | 27. února 2011 v 21:20 | Reagovat

[31]:Chvilku jsem zaváhala, jestli nejsi kluk. :D A neboj, o štěstí, jsi určitě nepřišla. Štěstí, žádné buchty nenosí. :-D

[33]:Šárko vyzkoušeno, ověřeno, přežito. Jestli se ti dostane do ruky, můžeš si s klidem, zadělat na štěstí. :-P

36 Jarka Jarka | Web | 27. února 2011 v 21:21 | Reagovat

[34]:Blani, mě se nechtělo do toho týdeního opečovávaní, ale do pečení jsem měla chuť hned. ;-)

37 janička janička | 19. března 2011 v 15:36 | Reagovat

holky nebojte se !!! shovávat kvásek na další pečení je věc stará jako chleba sám. Kdo četl bestseler jménem Bible tak ví jak asi dávno se pekl chleba. Jen pro srovnání - kvásek kterej si koupíte v suprmarketu určitě  nikdo nevyrobil ten den co jste si ho koupili. ;-)

38 Babeta Babeta | E-mail | Web | 7. listopadu 2012 v 19:01 | Reagovat

Hahá, těmi dvěma posledními větami v článku jsi to vystihla :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama