Koňské řeznictví

29. října 2010 v 8:01 | Jarka
Musím se přiznat, že uzeninu takřka vůbec nejím, když se jednou za čas nechám zlákat párkem, nebo klobásou, je mi pak tak těžko, že si říkám, nikdy víc.
Zato můj muž uzeniny spořádá nepočítaně. Nechápu, jak to může jíst, ale proti gustu ...
Máme u nás ve městě, za náměstím, malou prodejničku s koňskými specialitkami. Manžel si tam jednou koupil točeňák a tento týden v pondělí, světlou a tmavou klobásku. Ani jsem nešla dovnitř, zůstala jsem před krámkem a vyfotila si ho.
venku
Všimněte si ve výloze, té fotografie.
venku
Šla jsem blíž a tu fotku si vyblejskla. Nevím, z jaké je doby. Ta podkova okolo výlohy je pořád stejná, ale nápis a čtvercová destička pod ní, už není. Ovšem pochopila jsem, proč tam ten obrázek mají. Ta fronta, je neuvěřitelná.
venku
A teď raději pryč od koniny k podzimní romantice.
venku
venku
venku
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 29. října 2010 v 8:48 | Reagovat

Tak to je masakr!!!
Koně nééé.... koňský točák u nás občas prodávají a mě se zvedá kufr... fakt ne.
Kdysi jsem ochutnala klobásy z ovcí a to byly nejlepší klobásy, takové už nikdy nikde jíst nebudu...ale dodnes mám kvůli těm vlněným zvířátkům blbý pocit... A koně bych nepřekousla - doslovně i obrazně...

2 Daniela Daniela | E-mail | 29. října 2010 v 9:30 | Reagovat

Konské mäso, tak ako aj telacie, mi jednoducho neprejdú dole krkom.
Tá topánka nemá chybu:-)

3 Jana Jana | Web | 29. října 2010 v 9:33 | Reagovat

Díky, Jaruško, za ty poslední tři fotky, při těch mě už nemrazilo...bota je moc pěkná... ;-)  :-)

4 Jarka Jarka | Web | 29. října 2010 v 9:52 | Reagovat

Ohledně uzeniny z jakéhokoliv zvířátka to mám jednoduchý, neláká mě to - nejím to. Jo, kdyby nad tím krámkem byla cedule Cukrárna, to už by byla jiná. :-P

[2]: Danielko, co se týče masa, mám nejraději kuřecí. :-D

[3]: Taky mě ta bota padla do oka, má hezký tvar a je to prima podzimní dekorace. ;-)

5 Naďa Naďa | Web | 29. října 2010 v 10:37 | Reagovat

Jím maso (ale jen libové), biftek, párky a uherák mám ráda, ale cokoliv z koně ne natož ze psa, už vůbec ne!!! Možná, že kdyby byla válka, tak je to o něčem jiném, lidi asi opravdu neměli co jíst, tak proto ty fronty před koňským řezníkem ...
Fotky jsou přepychové a zajímavé!!!

6 Jarka Jarka | Web | 29. října 2010 v 10:47 | Reagovat

[5]:Naďo, já ochutnala i ondatru. Ale nevěděla jsem o tom. Tenkrát jsem přišla k našim a mamka, měla na pekáči upečeného voňavého králíka, vyzvala mě, ať ochutnám, tak jsem ochutnala a bylo to výborné. Že je to myš, mi řekla až potom. :-!  :-P

7 natty99 natty99 | Web | 29. října 2010 v 10:58 | Reagovat

Jaru, kdysi jsme jezdili nakupovat do Jihlavy a tam také prodávali koňský salám, také jsem koupila celou šišku a k tomu ještě teplý bochník chleba a okusovala střídavě salám a kůrku po celou dobu co jsme jeli po dálnici :-):-)dnes už jím jen šunku :-)ta botička je kouzelná, tu bych si na okno také dala:-)

8 Tenisák Tenisák | E-mail | Web | 29. října 2010 v 11:06 | Reagovat

Ta bota je nejlepší, to se musí nechat. Vypadá tak, bolestivě??

9 Romi Romi | Web | 29. října 2010 v 11:38 | Reagovat

Jaruško, krámek z venku vypadá hezky, ale koňské maso nejím...

10 Ema Ema | Web | 29. října 2010 v 12:03 | Reagovat

Z vyprávění vím, že takovéhle fronty se opravdu na koninu stály. Děda byl řezník, občas prý koninu domů přinesl, a pak z ní dělal prý výýýborný salám. A také vím, že koňské maso je docela umění upravit pro jeho specificky nasládlou chuť. Já osobně jsem ho nikdy nejedla, ale kdyby bylo dobře udělané, proč neochutnat? :-) Jinak snímečky jsou moc pěkné, i mě zaujala bota. Přeji pohůdkový dník. :-)

11 Jitka Jitka | Web | 29. října 2010 v 12:26 | Reagovat

Koňské maso bylo dřív vydáváno za velmi hodnotné. nevím jaký pohled na to mají dnes odborníci, ale já bych to nepozřela ani kdybych měla umřít hlady. jen proto, že ke koním mám zvláštní vztah a nedovedu si představit, že bych z nich měla jíst třeba pečínku. Za války asi bylo koniny dost, protože koně na frontě padali jako mouchy i když vojáci je asi stačili částěčně konzumovat.Pamatuju si jako dítě, že koňský salám se občas objevil i u nás doma, ale já jsem byla v té době hrozně mizerný jedlík. Byla jsem jen na chlebě s máslem. Nic jiného mně nechutnalo. :-)

12 helena-b helena-b | Web | 29. října 2010 v 12:43 | Reagovat

Jaruško, máte tam krásná zákoutíčka. I obchůdek vypadá z venku pěkně. Ale ta bota, to je nápad! Pěkně ladí s reklamou... :-D

13 Jarka Jarka | Web | 29. října 2010 v 12:44 | Reagovat

[7]:S tou teplou křupavou chlebovou kůrkou bych ti pomohla. Se salámem by sis musela poradit sama. :-D

[8]: Bota vypadá bolestivě? No, pohodlná by vskutku asi nebyla. 8-O

[9]: Romanko, tak to jsme dvě. ;-)

[10]: Emi, manžel říkal, že ty klobásy byly hodně pikantní, tak se to možná řeší jejich ostrostí. :-P

[11]: Jitko, to mi připomíná moje dětství, s tím, že mi nejelo snad ani to máslo. Divím se, jak jsem vůbec mohla vyrůst a dospět. :D

14 Jarka Jarka | Web | 29. října 2010 v 12:46 | Reagovat

[12]: Botka je krásně vypracovaná, není to jen nějaká placírka, má pěkně vypracovanou podešev a nechybí ani tkaničky. :-D

15 Euridika Euridika | Web | 29. října 2010 v 13:11 | Reagovat

Janičko, chudačci koničci! Ja bych to maso nejedla, zkratka nemužu.
Ale ta bačkorka je moc krasna.
Puseeeeek...

16 Mirek T. Mirek T. | Web | 29. října 2010 v 14:03 | Reagovat

S tou koninou je to tak, člověk má k něčemu naučený opor a k něčemu ne. Proč nikdo neříká: prase - fuj - to bych nejedl a říká to o koni? Kdyby ale, to dostal na talíř, že je to Chateaubriand z argentinského hovězího masa, porce za 400 Kč, tak by se olizoval. Já třeba bych nejedl nějaké pražené červy, ale kdyby mi to někdo servíroval, že se jedná třeba o buráky nebo kešu, tak si určitě pochutnám...

17 Janah Janah | Web | 29. října 2010 v 14:28 | Reagovat

Mizí mi u tebe komentáře! O_O Opravdu jsem zanechala obsáhlý komentář u Kina Svět a dnes jsem se šla podívat na tvoji vtipnou odpověď, a co nevidím? Že nevidím nic :-? :-?  :-( Sice to trochu blblo při zadávání, ale ne víc jak obvykle, chjo! :-(

18 Vlasta Vlasta | Web | 29. října 2010 v 16:03 | Reagovat

Ta fronta je tedy opravdu téměř neuvěřitelná. Koňský salám tedy opravdu nemusím, ale řeznictví je řešeno opravdu originálně :-) A podzimní truhlík-bota nemá chybu :-D

19 Jarka Jarka | Web | 29. října 2010 v 16:32 | Reagovat

[15]: Euridiko, já teky ne. Nejenom, že by mi bylo líto koně, ale ani mi to nechutná. 8-O

[16]: Míro, u té koniny se asi ani tak nejedná o odpor, jako o to, že je kůň krásné a ušlechtilé zvíře, které jaksi napatří na talíř. :-?

[17]: Janah, mrknu se do spamových, ale to by sis určitě všimla. ???

[18]: Vlasti, stejně by mělo zajímalo, kolik je v té konině, koniny, aby jsme nebyli všichni překvapený. :-P

20 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 29. října 2010 v 16:57 | Reagovat

Anjel v botě je kouzelný.

21 Lucerna Lucerna | Web | 29. října 2010 v 17:13 | Reagovat

ja som raz mala konsku klobasu ale prislo mi to dost hrozne aj ked mi chutila.. :-| som totiz milovnik koni (zivych) :-D
k tej fotke len dodam, ze konecne vidim preco sa dlhej fronte vravi ze je to rada ako na maso :D :D

22 Jana Jana | Web | 29. října 2010 v 17:27 | Reagovat

Myslím si,že dnešní koňský salám nemá s tím dřívějším nic společného.Jako děti jsme ho taky jedly,ale dneska bych si ho nekoupila.Ne kvůli koni,ale kvůli ostatním přísadám.Vždyť dneska už dostanete maso z klokana,pštrosa a nevím z čeho ještě a taky se nad tím nikdo nepozastavuje.Dneska jsem zrovna váhala zda si koupit skopové,nebylo tak drahé a naposledy jsem to jedla už ani nepamatuju kdy,ale vím,že mi chutnalo. :-) Ta botka nemá chybu.

23 Shariony Shariony | Web | 29. října 2010 v 17:45 | Reagovat

Mně se z uzenin dělá taky zle.. :-!  :-! A chudáci koníci...Ta fronta je ale neuvěřitelná.. Víc se mi líbí romantický průchod :-)

24 Jarka Jarka | Web | 29. října 2010 v 17:54 | Reagovat

[20]:Anděl mi do boty vlezl nedopatřením. :-D

[21]: Lucerničko, to máš pravdu, fronta jako na maso se používá pořád! :D

[22]: Asi jsem Jani skopové ještě nejedla, měla bych obavu ze divného odéru, ale možná si to jen namlouvám. Fakt ovšem je, že bych ho neuměla připravit. 8-O

[23]: Viď Šárko, z většího množství by mi bylo blivno, nějak na to nemám uzpůsobený žaludek. :-? Takových průchodů, máme v uličkách staráho města moc. ;-)

25 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 29. října 2010 v 19:08 | Reagovat

Moc hezká zákoutí a krámek zvenku takový starodávný.Koňské maso pokud vím jsem nejedla ale kdo ví čím nás krmili před dávnými léty ;-).Jedla jsem pštrosí maso,pouze 1x a stačilo. ;-)

26 natty99 natty99 | Web | 29. října 2010 v 19:32 | Reagovat

Jaruško, gratuluji, máš žabičku :-)

27 ichos ichos | Web | 29. října 2010 v 19:49 | Reagovat

Jsem rada, ze jsem Te Prahou potesila :-) Betlemskou kapli vyfotim treba priste. Chvalim Tvou fotku se vresem a dalsimi rostlinkami obutymi v bote :-)

28 Jana Jana | Web | 29. října 2010 v 19:52 | Reagovat

Jaruš, uzeniny mám ráda, ale koňské maso bych asi jíst nemohla. On ten krámeček je z venku moc pěkný.A ta fronta...asi tehdy lidi byli rádi, že mají co jíst. Pamatuju taky fronty na maso, na játra, to už dnes není pravda. Hezký večer :-)

29 Jarka Jarka | Web | 29. října 2010 v 20:06 | Reagovat

[25]:V tom krámku Maruško, snad ani maso, jako takové neprodávali, mají tam jen samé uzeniny. 8-O

[26]: Už si pro běžíííím. :-D

[27]: No to bys příště mohla a ještě bys mohla přidat pár dalších. ;-)

[28]: Jani a balíčkové maso snad ani dřív nebylo, ale chodilo se k řezníkovi do řeznictví. To všechno, odnes čas. :-D

30 Blanka Blanka | Web | 29. října 2010 v 20:17 | Reagovat

Jaruš,romantická ulička i naaranžovaná botka jsou super. :-D
Že mají v řeznictví vystavenou tuhle fotku s frontou docela chápu,ale já bych koninu asi nejedla :-D

31 Květa Květa | Web | 29. října 2010 v 21:18 | Reagovat

Pěkné podzimní fotky a botka nemá chybu. Taky jsem takovou podobnou u nás na jaře koupila pro dceru.
Koňské maso - bez komentáře.... :-)

32 Vendy Vendy | Web | 29. října 2010 v 22:08 | Reagovat

Ta botka je fantastická!
Máte tam pěkné zákoutí a průchozí chodbičky. A ta fotka? Bylo opravdu našlápnuto k onomu řeznictví. A taky bylo vidět, že byla pořádná zima. A navíc asi hlad, to je nejlepší kuchař... a co víme, třeba dělal fantastický salámy a klobásy. (Vím, že jde o koníčky, ale žijeme v reálným světě.)

33 MirekČ MirekČ | Web | 30. října 2010 v 23:45 | Reagovat

Tak to bych neodolal a vstoupil spolu s manželem. Určitě bychom si uvnitř spolu notovali... :-D

34 Janinka Janinka | Web | 31. října 2010 v 9:47 | Reagovat

Ta bota je nádherná... :-)

35 Formi Formi | 28. března 2013 v 9:57 | Reagovat

[1]: Kde je to řeznictví?

36 Bivoj Bivoj | 8. listopadu 2015 v 23:24 | Reagovat

ten krámek je v Táboře, Radnická ulice, hned vedle historicého náměstí, firma Čadil, vedou jak párky, salám,sekanou, tak i syrové koňské maso

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama