Žloutkové řezy

10. prosince 2009 v 8:29 | Jarka
Tyto řezy peču každý rok, protože je to rychlé a málo pracné cukroví.
Tady je receptík:
120 gr másla
120 gr mletých ořechů
100 gr moučkového cukru
4 bílky (žloutky na polevu)
100 gr polohrubé mouky
Změklé máslo utřeme s částí cukru a vmícháme ořechy. Z bílků ušleháme tuhý sníh, vešleháme zbylý cukr a střídavě s prosátou moukou vmícháme do ořechové hmoty.
Těsto rozetřeme na plech vytřený tukem a vysypaný moukou a v dobře vyhřáté troubě upečeme.
Po vychladnutí polijeme žloutkovou polevou, kterou uděláme ze čtyř žloutků a asi 100 gr moučkového cukru.
Tady je politá placka. Fotila jsem za umělého osvětlení, snad něco uvidíte.
Poklademe nařezaným želé.
Po zaschnutí nařežeme na kostičky. Želé jsem kladla šejdrem, takže jsem musela i řezat šejdrem!
No a hotovo, krabička je plná.
Toto cukroví všem moc chutná a jsem každoročně všemi tlačena do toho, abych ho zase upekla.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Marie Marie | Web | 10. prosince 2009 v 8:33 | Reagovat

Krásně jsi to šejdrem nařezala. Mňam, mňam, mňam, už se těšíme. :-D

2 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 10. prosince 2009 v 8:57 | Reagovat

Jaruško, tento recept znám a máme to cukroví taky všichni moc rádi.Nejvíc mi na tom chutná ta žloutková poleva. Hezký den.

3 vik vik | 10. prosince 2009 v 8:59 | Reagovat

Dnesks jsem tu už podruhé. Potřeboval jsem si trošku "pofoukat" náladu. A co nevidím, buchta. Dal bych si. Nejdřív jsem si myslel, že to barevné na polevě, že to jsou gumoví medvídci.

4 Jarka Jarka | Web | 10. prosince 2009 v 9:23 | Reagovat

[1]: Maruško, vyjde mi to šejdrem vždycky, ať dělám, co dělám. Ale když se to vyndá, tak se nějak ty křivé tvary ztratí v davu! :-D

5 Jarka Jarka | Web | 10. prosince 2009 v 9:25 | Reagovat

[2]:Babi, já mám raději čokoládové cukrový, ale toto musím pod nátlakem dělat každý rok, ale nachávám se ukecat celkem snadno, protože je to fakt jednoduché. ;-)

6 Jarka Jarka | Web | 10. prosince 2009 v 9:28 | Reagovat

[3]:Ano Víťo, už jsem tě potkala na náměstí u kamionu, máš dnes nějaký rozlítaný den!  :D  
S gumovýma medvídkama to není špatný nápad, třeba by ty čtverečky s nima vypadaly skvěle! Co čtverec - to méďa!! :-P  :D

7 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 10. prosince 2009 v 9:45 | Reagovat

Takové (bezpracné) cukroví mám hodně oblíbené. Dělám oříškové a kokosové řezy. Jsou rychlé a všem moc chutnají... Co více  si přát :-D?

8 Ivana Ivana | Web | 10. prosince 2009 v 9:57 | Reagovat

Hned bych ochutnala,já ještě péct nezačala.

9 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 10. prosince 2009 v 10:04 | Reagovat

Mě se úplně sbíhají sliny, tenhle recept vůbec neznám...
A to jsem se zařekla, že nebudu letos moc péct, achjo...
taková inspirace, no neber to....

10 Jarka Jarka | Web | 10. prosince 2009 v 10:16 | Reagovat

[7]:Coco, co si přát? To je jasný, přece abys nám ty jednoduché recepty prozradila! Sem s nima!  :-P  :-D

11 Jarka Jarka | Web | 10. prosince 2009 v 10:24 | Reagovat

[8]:Ivanko, já toho taky moc nemám. Každý rok si říkám, že už se na pečení vážně vykašlu a nakonec mě ta předvánoční nálada zase donutí, abych napekla aspoň pár kousků. :-)

12 Jarka Jarka | Web | 10. prosince 2009 v 10:28 | Reagovat

[9]:Čajovno, ani já nemám v plánu nějaké pečící orgie. Napeču jen tak, aby bylo při posezení s návštěvami. Stačí pár osvědčených a vyzkoušených druhů a dost.  ;-)  :-D

13 Eva* Eva* | Web | 10. prosince 2009 v 10:52 | Reagovat

Jaru, tyhle řezy vidím poprvé, vydrží to do Vánoc?
Mně to připadá totiž jako na rychlou spotřebu. Chtěla bych je taky vyzkoušet a napadlo mě, jaké by to bylo, kdyby se dal nahoru občas i očíšek.  :-?

14 Eva* Eva* | Web | 10. prosince 2009 v 10:52 | Reagovat

Tak a je to tady, další překlep  :-x  :-D

15 Eva* Eva* | Web | 10. prosince 2009 v 10:53 | Reagovat

ořííííííšek  :-P

16 Jarka Jarka | Web | 10. prosince 2009 v 10:58 | Reagovat

[13]:Evi, je to normální cukroví, které se dá jíst ještě dlouho po vánocích, jen tě upozorňuji, že se ta ořechová hmota špatně roztírá na plech, vždycky si máčím nůž do vody, aby se mi na něj nelepilo těsto. :-)
Už jsem také vyzkoušela variantu s "očíškem" a je to dobré, ty očíšku!! [:tired:]  :D

17 Romi Romi | Web | 10. prosince 2009 v 11:45 | Reagovat

To je kouzelné a vypadá to skvěle:)

18 Eva* Eva* | Web | 10. prosince 2009 v 11:56 | Reagovat

[16]: Tak já to vyzkouším a použiju jak želé, tak očíšky a datle mě teď ještě napadly.  :-P

19 Jarka Jarka | Web | 10. prosince 2009 v 13:31 | Reagovat

Romanko, zas tak skvěle to nevypadá, ale fakt skvěle chutná! ;-)

[18]: Evi, možná by to šlo ozdobit čímkoliv, k tomu ořechovému těstu se vlastně hodí všechno, ale dělala jsem jen s želé a očíšky! :-P  :-D

20 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 10. prosince 2009 v 15:55 | Reagovat

Já bych si dal to želé. Je dobré na kosti.

21 Natty Natty | Web | 10. prosince 2009 v 16:40 | Reagovat

Ahojky Jaru - tak jsem se nacpala u Evičky cukrovím, teď si dám ještě u tebe a pak už vážně mohu lehnout na kanápko a prasknout :-)a pak že neumíš udělat mňamku, ty jedna lišačko ;-)měj pěkný podvečer a já už nepeču   ;-)  :-D  :D dneska.

22 zbyněk zbyněk | Web | 10. prosince 2009 v 16:49 | Reagovat

Tuhle dobrůtku znám od maminky :-) ale bez toho želé :-) Chutná to moc moc dobře.

23 Jarka Jarka | Web | 10. prosince 2009 v 16:53 | Reagovat

[20]: Ano také jsem to slyšela, ale spíš na klouby, na ty chrupavky! :-P

[21]: Natty tvých výšin nedosáhnu nikdy, byla jsem se dívat na tvoje nové linecké a je to nádhera sama. Nejseš ty nahodou profesí cukrářka?! ;-)  :-D

24 Hanka Hanka | 10. prosince 2009 v 17:00 | Reagovat

Hezký večer, Jaruško. Tyhle řezy vypadají skvěle a protože mám moc ráda všechno ořechové, díky za inspiraci a určitě to vyzkouším. :-)

25 Šárka Šárka | Web | 10. prosince 2009 v 17:00 | Reagovat

Jarko, vypadá to velice lákavě a chutně! Jsem ale vychovávaná v tom, že vajíčka se syrová nesmí jíst, protože mají salmonelu, ne teda všechna, ale hodně z nich. Proto mi vždycky vrtalo hlavou cukroví, kde se syrová používala. Přitom bych třeba právě to tvoje moc ráda zkusila a ochutnala. Jak to s tím tedy je, smím-li se zeptat?

26 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 10. prosince 2009 v 17:03 | Reagovat

[25]: já taky, ale tady bych se nechala zlákat a riskovat...

27 Jarka Jarka | Web | 10. prosince 2009 v 17:17 | Reagovat

[22]:Zbynďo cukroví od maminky je vždycky to nejlepší i já mám pořád nejraději to její! :-P

[24]: Hani už toto cukroví peču léta a ještě se nám neomrzelo, je to opravdu dobré. :-D

28 Jarka Jarka | Web | 10. prosince 2009 v 17:21 | Reagovat

[25]:Šárko a Čajovno, to jste mě teda dostaly. Nad tím jsem nikdy nepřemýšlela i když o salmonele vím. Léta ho peču a láta ho bez újmy všichni jíme. Myslíte holky, že se nikde v potravinářství nepoužívají syrové žloutky?!   8-O  ???

29 skaut68 skaut68 | Web | 10. prosince 2009 v 17:23 | Reagovat

Šejdrem nařezané žloutkové řezy bych si taky dala. :-)

30 Šárka Šárka | Web | 10. prosince 2009 v 17:23 | Reagovat

[13]: Ty překlepy jsou fakt kouzelný :-D
Je to jednoduchý,rychlý a vypadá moc dobře.Zkusím to.
:-)

31 Šárka Šárka | Web | 10. prosince 2009 v 17:25 | Reagovat

[28]: Já si občas utřu žloutek s cukrem a salmonelozu jsem ještě nikdy nedostala  :-P

32 Jarka Jarka | Web | 10. prosince 2009 v 17:32 | Reagovat

[29]: Leni, linku hranku neudržím nikdy, ujede mi to pokaždý, ale na chuti to neublíží! :-P

[31]: Šárko, vždyť já ulizovala taky a ještě mám ráda syrové linecké a vlastně všechno toto vánoční těsto, tak uždibuji tak dlouho, až mě bolí břuch! [:tired:]

33 Blanka Blanka | Web | 10. prosince 2009 v 18:24 | Reagovat

Jaruš,tohle cukroví znám,pekávala ho naše mamka.Máš to hezky barevně nazdobené :-)

34 Zuza Zuza | Web | 10. prosince 2009 v 18:28 | Reagovat

Jaruško to cukroví neznám ale vypadá to lákavě. PS: ten test opravdu nebyl ode mně  :-).

35 zbyněk zbyněk | Web | 10. prosince 2009 v 19:14 | Reagovat

[27]: Jari jjjj :-)

36 Jarka Jarka | Web | 10. prosince 2009 v 19:43 | Reagovat

[33]:Blani moc pěkný ho nemám a fotka je taky taková nepodařená, nějak neumím dobře fotit při umělém osvětlení. Ale cukroví je to dobrý, viď. ;-)

[34]: Zuzi mě na něm hlavně láká to, že to není žádná piplačka a když je ještě dobrý, co víc si přát. :-P

37 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 10. prosince 2009 v 21:14 | Reagovat

řezník byl vymeten ...

38 Išiko Išiko | 10. prosince 2009 v 21:29 | Reagovat

Jééé, tuhle očíškovou dělávám, já to krájím na obdélníčky, ale jako cukroví mě to fakt nenapadlo, prostě jiná "buchta na neděli" :D

39 Jarka Jarka | Web | 10. prosince 2009 v 21:48 | Reagovat

[37]:Chudák živnostník, ty ho vymeteš na ulici i dítětem!  8-O

[38]: Iško, fakt? Vždyť je to takový placatý a celkem suchý, jako buchtu si to nedokážu moc představit, ale to bude možná tím, že to krájím na ty malé kostičky. :-P  :-D

40 ENILI ENILI | Web | 10. prosince 2009 v 21:49 | Reagovat

Jaruško,tohle zase pro změnu neznám já.Vypadá to dost dobře.Že bych vyzkoušela?

41 Jarka Jarka | Web | 10. prosince 2009 v 21:59 | Reagovat

[40]:Emilko vyzkoušej, snad to není ani tak nákladné cukroví, kdyby ti náhodou nechutnalo, ale chutnat ti bude - za to ti ručím!  :-D

42 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 11. prosince 2009 v 6:27 | Reagovat

[28]: určitě ně, to by neprošlo právě kvůli salmonele, používají se pasterizované...
Ale to víš, pravý je pravý... a přiznám se, že tuhle jsem si s rozkoší udělala ze zbytku žloutku takový to žloutek s cukrem a vzpomínala na domácí slepice u babičky a jak jsem tohle ujídala z trdla, když se třelo na cukroví....

43 Anna Anna | Web | 11. prosince 2009 v 11:56 | Reagovat

No tedy... polykám na prázdno :-D A vzpomínám na bráchu, kterej leží v nemocnici a určitě by si taky dal, žloutkové řezy miluje :-)

44 Madla Madla | Web | 11. prosince 2009 v 12:18 | Reagovat

Jé, tak toto neznám! Vypadá skvěle a určitě lrásně voní. A děti (a nejen ty) se po něm určitě můžou utlouct. :-)

45 corly corly | 11. prosince 2009 v 21:53 | Reagovat

To vypadá fakt dobřeeee!!!!!!!!!!!
Ale ta piplačka s tím!!!!! [:tired:]  :-)

46 iva221 iva221 | Web | 12. prosince 2009 v 19:57 | Reagovat

Jaruško, tohle cukroví taky peču a jde na "na odbyt", je fakt moc dobré.

47 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 14. prosince 2009 v 9:50 | Reagovat

v sobotu jsem ho dělala... mě moc nejede, zjistila jsem, že nemám ráda pečené oříšky v jakékoliv podobě. Ale ujídání žloutkové polevy mě bavilo a řezy pak likvidoval manžel, jemuž to připomělo něco z dětství, taky to doma pekli...
Ale peče se to rychle, to je fakt  ;-)

48 Jarka Jarka | Web | 14. prosince 2009 v 13:41 | Reagovat

[47]:Si děláš srandu, to už je to snědený?! Já se z tebe picnu!!  O_O  :-D

49 Babeta Babeta | Web | 16. července 2012 v 18:18 | Reagovat

To je hrozné, číst tu o vánočním cukroví, tečou mi tu sliny, došla jsem si aspoň pro kokosové sušenky... :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama